Skip to main content

Mooi & Groen in West

Heddy Veltkamp – Buurttuin Spinozaplantsoen

Wat heb je gedaan?

In 2013 hebben bewoners een gemeenschappelijke buurttuin aangelegd in het Spinozaplantsoen op grond van de Mitros. De tuin is ongeveer 400 m2, hierin groeien bomen, groente, fruit, kruiden en bloemen. Er staat een bijzondere woonwagen dat dienstdoet als Tiny Buurthuis, want onze tuin is niet alleen een groenproject maar ook een sociaal project. Elke woensdagmiddag en vrijdagmiddag vinden er sociale, creatieve en sportieve activiteiten plaats voor de kinderen. Soms vinden activiteiten plaats in ons Tiny Buurthuis in de tuin, soms in de speeltuin en de kinderen slingeren graag aan touwen en ringen in de gymzaal van basisschool Catherijnepoort. Er is een Marokkaanse vrouwengroep die wekelijks bij elkaar komen, een keer in de 2 weken koken kinderen samen en tieners sporten soms samen in de gymzaal.

Hoe kwam je op het idee voor dit initiatief?

Met de tuin willen wij leefbaarheid, cohesie en welzijn in onze buurt bevorderen. Er wonen veel kinderen in onze buurt. De meeste wonen in grote gezinnen (6 t/m 9 personen) in kleine huizen van ongeveer 50 m2 en zijn daarom vaak op straat te vinden.

De Tuingroep onderhoud gezamenlijk de tuin en elk jaar verzinnen zij iets om in de tuin te updaten. Het is gezellig om samen met je buren te werken aan en in de tuin. Vorig jaar maakten zij een stevige, lange tafel en banken van afvalhout en een mooie vuurplaats. 

Waar werd je blij van?

Het is heerlijk om in de tuin te vertoeven en bloemen, groente, kruiden en fruit te zien groeien. Een extra speelplek voor kinderen die graag schommelen onder de pruimenboom of struinen langs rijp fruit. Bewoners ontvangen er soms hun bezoek, gaan lunchen in de zon, organiseren barbecues, of staren samen in het vuur. In de coronatijd heeft deze tuin grote diensten bewezen.

Waarom deden jullie mee aan de Mooi & Groen-dag?

Het was leuk om mee te doen aan de Mooi en Groen-dag en bewoners van wijk West kennis te laten maken met deze groene parel op onverwachte plek, vooral kinderen genieten ervan om te vertellen over hun buurt en welk fruit het lekkerst is.

Wil je een keer meehelpen in de tuin? Neem contact op via www.facebook.com/spinozaplantsoen

of via www.spinozaplantsoen.nl