Skip to main content

Mooi & Groen in West

Remco de Jong - biodiversiteit Tanimbarkade

Wat heb je gedaan?

Samen met onder andere Lies König werk ik al bijna 20 jaar aan de biodiversiteit aan de Tanimbarkade (tussen laan van Nieuw Guinea en Vleutenseweg). Daar coördineer ik de werkzaamheden. Samen met een groep van +/- 25 bewoners aan de Niasstraat, Molukkenstraat, Haroekoeplein en Tanimbarkade doen we (als de natuur daarom vraagt) klusjes zoals: de meidoornheg snoeien, zwerfvuil opruimen, bolletjes planten, knotwilligen snoeien, gemaaid gras afhalen (verarmen grond), riet weghalen. Maar het is ook een moment van samen zijn en koffiedrinken op zaterdag tussen 10-13 uur... vrijwillig en vrijblijvend!

Hoe kwam je/kwamen jullie op het idee voor dit initiatief?

In 2003 ben ik komen wonen op de Tanimbarkade en kwam al snel in contact met Lies König die op de Billitonkade woont. Ik houd van groen, natuur en vogels, dus snel hielp ik Lies met mede coördineren. Tegenwoordig coördineer ik en vraag ik advies aan Lies als het gaat om ecologie en biodiversiteit.

Waar werd je blij van?

Medestadsgenoten die een duim opsteken of een compliment geven als we aan het werk zijn of als we zwerfvuil aan het opruimen zijn op de kade, of mensen die een ijsje geven als het warm is. En ik word heeeeel blij, iedere keer, als ik de ijsvogel voorbij zie vliegen of op een staak zie zitten die we boven het water hebben geplant! En ik ben vooral blij dat het in overleg met de gemeente gelukt is om de Tanimbarkade in beheer over te dragen aan mij. Zij zorgen eigenlijk voor het groen. Nu wij dat zelf doen is er meer natuur en iets minder strak gemaaid of geschoffeld groen. Je voelt bij ons op de kade het verschil in hittestress ten opzichte van bijvoorbeeld het Haroekoeplein. En verder hebben we volgens een ecoloog al meer dan 100 soorten plantjes op de Tanimbarkade (waaronder ook orchideeën)!

Iets waar ik sowieso trots op ben is de samenwerking met Hans van Lunteren, hieronder een filmpje   https://www.rtvutrecht.nl/tv/aflevering/toevallig-groen/RTVU_2212250

Waarom deden jullie mee aan de Mooi & Groen-dag?

Ik heb zelf niet meegedaan, maar het is wel goed voor de bewustwording van medebewoners wat we allemaal doen in de buurt. We laten zien dat alle beetjes helpen en het ieder jaar mooier wordt! En zo kan ik nog wel even doorgaan! Het liefst zou ik de kade verder willen ontdoen van heel veel steen: minder steen en meer groen (met behoud van toegang voor minder validen en hulpdiensten), het tegengaan van de 'flitsbezorgers', hondenbezitters willen wijzen op hun plicht om de poep op te ruimen.... GROEN...GROEN...GROEN...